Tato deštníková rostlina je hojně využívána v kuchyni. Má vysokou antioxidační aktivitu a pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi.
Několik lístků petržele
Nezapomínejte na užívání vitamínů a minerálů. pamatujte na důležitost vitamínů pro správné fungování organismu. Další věty zůstaly v paměti všech, kteří v té době vyrůstali, jako mantry: důležitost konzumace alespoň dvou druhů ovoce denně, což se ne vždy plnilo, a prospěšnost středomořské stravy – tvrzení, která jsou podložena vědeckými poznatky.
Šéfkuchař zdobí mnoho svých pokrmů snítkou petržele, kterou používá buď jako dekoraci, nebo jako součást receptu. A ukazuje se, že jde o produkt s mimořádnými vlastnostmi: petržel obsahuje patnáctkrát více vitaminů než pomeranče, přičemž nejpozoruhodnějším prvkem je vitamin C.
Kontroluje krevní tlak a hladinu špatného cholesterolu
Tato zelená deštníková rostlina pomáhá v mnoha věcech. Má antioxidační vlastnosti a pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi. Podporuje také zdraví kardiovaskulárního systému díky obsaženým karotenoidům, které mají pozitivní vliv na kontrolu krevního tlaku a hladiny špatného cholesterolu. Petržel je bohatá na dusičnany, které pomáhají rozšiřovat cévy a pomáhají snižovat ztráty vápníku a bílkovin močí.
Jako by to nestačilo, tyto karotenoidy také pomáhají pečovat o rohovku a pojivovou tkáň a zabraňují degeneraci žluté skvrny, která je častou příčinou slepoty a v pozdějších stadiích se musí potlačovat dráždivými injekcemi. S petrželí je vše rozhodně jasnější. Její časté užívání má mnoho výhod, s jednou výjimkou, která se lidí netýká: je pro papoušky škodlivá, při nadměrné konzumaci dokonce smrtelná.