Na domácí zahrádce můžete pěstovat mnoho rostlin a zelené fazole patří k těm nejjednodušším. Je ideální pro začátečníky a dá se použít do nejrůznějších pokrmů, proto se mnoho lidí rozhodne pro její pěstování. Vyplatí se však nezapomínat na dobré hnojení, díky kterému budou výnosy mnohem vyšší. Podívejte se, čím byste měli sazenice zalévat.
Strunové fazole sejeme obvykle v dubnu – důležité je, aby bylo příznivé počasí. Zelenina má ráda slunná místa, chráněná před větrem. Není náročná a dobře snáší sucho, ale několik triků vám umožní výrazně zvýšit výnosy.
Přírodní hnojivo pro zelené fazole
Při prvním hnojení není třeba zelené fazolové lusky přihnojovat, vyplatí se to udělat, když už sazenice vyklíčila a dosáhla deseti centimetrů. Pak můžeme použít i přírodní hnojiva, která se velmi snadno připravují a stačí k nim rýže v sáčcích. Obvykle rýži vaříme a používáme ji na vaření, hnojivem je rýžový vývar, který fazolím dodá mnoho potřebných mikroprvků. Je důležité si uvědomit, že rýžovou vodu nelze solit.
V takovém domácím hnojivu najdeme škroby a minerální látky, které mají pozitivní vliv na vývoj půdy a kořenů, a tedy na růst rostliny. Navíc je přírodní, takže nehrozí riziko přehnojení. Lze jej ředit vodou v poměru 1:1, po vychladnutí zaléváme sazenice hnojivem, takové ošetření je třeba opakovat 1-2krát týdně. Podobný účinek má na rostliny i voda na brambory, pokud neobsahuje sůl.
Výsev zelených fazolí – na co nesmíte zapomenout
Zelené fazolky je nejlepší vysazovat do půdy bohaté na humus a lehké, nejlépe kyselé nebo neutrální. Co se týče termínu a intervalu výsevu, řiďte se doporučením výrobce – v závislosti na zvolené odrůdě mohou být drobné rozdíly. Tato rostlina se snadno pěstuje, vysévá se ze semen, klíčení obvykle trvá 7-10 dní.
Po výsevu se doporučuje fazole zalít, což může urychlit klíčení. V případě chladných nocí je lepší záhon přikrýt, například: agrotextilií, díky které půda neprochladne. Důležité je také nesázet do jamek – hromadění vody a nadměrná vlhkost mohou vést k hnilobě kořenů a ztrátě úrody.