Domácí hnojivo ze zbytků. V létě budete sbírat košíky jahod.

V žádném případě je nevyhazujte. Tyto zbytky se hodí jako domácí hnojivo pro jahody. Tento jednoduchý, ale mimořádně účinný kondicionér je zárukou bohaté sklizně v létě. Přesně tak se o ovoce starala moje babička. Každý rok nasbírala košíky plné velkých, sladkých jahod.

Jak naložit se starým chlebem

Domácí hnojivo ze zbytků. V létě budete sbírat košíky jahod.

Jaro je v plném proudu a nastal čas hledat hnojivo pro naše domácí a zahradní plodiny. Často hledáme přírodní řešení – a to je dobře, protože přece nesázíme vlastní jahody nebo rajčata, abychom je pak postřikovali stejnými chemikáliemi, kterými jsou hojně pokryty rostliny zakoupené v obchodě. Výroba vlastních hnojiv však vyžaduje kreativní přístup.

Naštěstí je jaro také obdobím po Velikonocích a poté přichází sezóna grilování. Máme tedy několik možností, jak si v kuchyni zásobit surovinami a zkusit využít ingredience, které nám zbyly po příliš velkých vánočních nákupech. Jak spolu tyto dvě věci souvisí? Domácí hnojiva se nejčastěji vyrábějí z zbytků jídla. V našem případě je to chléb.

Domácí hnojivo z chleba

Využití starého chleba není jen otázkou úspory peněz. Pro tradičněji smýšlející majitele a hospodyňky je to otázka tradice a cti. Chléb lze využít jakýmkoli způsobem – dát ho hospodářským zvířatům, zpracovat na hnojivo atd. – hlavní je, aby se nevyhazoval, což samozřejmě souvisí s jeho symbolikou jako církevního symbolu i symbolu denního chleba.

Bude pro nás také snazší nevyhazovat chléb, pokud budeme kupovat chléb vysoké kvality. To je hlavní problém hnojení z tvrdého chleba. Dnešní kupované výrobky mohou obsahovat mnoho zlepšujících látek a přísad, kvůli kterým chléb spíše zplesniví, než vyschne. Domácí hnojivo je dalším důkazem toho, že je lepší kupovat kvalitní produkty od spolehlivých dodavatelů nebo si je připravovat sami.

Domácí hnojivo ze zbytků. V létě budete sbírat košíky jahod.

Jak hnojit jahody? Chlebem

Hnojivo ze starého chleba je živinou pro kvasinky pěstované v domácích podmínkách. Stejně jako u nás zvyšuje toto hnojivo odolnost rostlin vůči chorobám. Podporuje také vývoj kořenového systému, což v budoucnu vede k vytvoření silnější a plodnější rostliny. Proto jej používáme na začátku růstu, před vývojem listových pupenů.

Tento typ hnojiva z zbytků je také velmi snadný na přípravu. Stačí zalít starý chléb vodou tak, aby její hladina přesahovala hladinu suchých ingrediencí. Nádobu, ve které hnojivo připravujeme, zakryjeme víkem a necháme týden stát. Po uplynutí této doby vylijte vodu do konve a přihnojte jahody nebo zeleninu.

Přejít nahoru