Které luštěniny jsou nejzdravější? Pokud už máte dost čočky, fazolí, hrachu a cizrny, není vše ztraceno. V některých obchodech najdete důstojnou náhradu. I když není nejoblíbenější, je chutná a bohatá na vitamíny.
Je již dlouho známo, že luštěniny jsou velmi užitečnou součástí stravy, která dodává tělu velké množství bílkovin nezbytných pro jeho fungování. S jejich pomocí můžete připravit chutná a výživná jídla. Kromě nejoblíbenějších variant stojí za to věnovat pozornost i méně známým. Skvělým příkladem je bratranec cizrny – lupina.
Co obsahuje a jak se připravuje?
Které luštěniny jsou nejzdravější? Obsahují nejvíce bílkovin
Luštěniny obsahují hodně vlákniny, která podporuje a reguluje činnost střev, vitamíny skupiny B, včetně kyseliny listové, vitamín K, železo, hořčík a bílkoviny. To se týká nejen hrachů , fazolí a cizrny, které snadno najdete v každém obchodě , a v létě i luštěnin , ale i méně známých, jako je lupina. Ačkoli je konzumují Portugalci a Francouzi, v České republice si je v nejlepším případě spojíme s květinami pěstovanými na zahradě. Přitom právě v nich najdete nejvíce bílkovin (až 46 %) a zároveň nejméně nežádoucích nevýživných složek ze všech luštěnin.
Semena lupiny mají antioxidační vlastnosti, což znamená, že neutralizují volné radikály a pomáhají tělu zůstat déle mladým. Kromě toho mají nízký glykemický index (tj. jsou produktem, po jehož konzumaci se hladina cukru v krvi zvyšuje pomalu) a regulují hladinu špatného cholesterolu . Vysoký obsah rostlinných bílkovin zase znamená, že po jejich konzumaci budete mít dlouho pocit sytosti a vláknina pomůže v případě zažívacích potíží. Za zmínku stojí také to, že lupina má protizánětlivé a protialergické vlastnosti, proto ji mohou konzumovat i lidé s nesnášenlivostí lepku.
Jak připravit lupinu ke konzumaci? Začněte namočením
Semena lupiny by se měly konzumovat po namočení a tepelné úpravě. Stejně jako v případě fazolek je nejprve třeba je zalít vodou, přidat špetku soli a nechat alespoň 24 hodin odstát, poté zalít čerstvou vodou, fazole vložit do hrnce a vařit na mírném ohni, dokud nezměknou. Poté je můžete použít jako chutnou náhradu jiných luštěnin. Hodí se k přípravě sendvičových pomazánek nebo jako příloha k polévkám a salátům . Pokud nemáte čas nebo chuť dlouho vařit, můžete si v obchodech se zdravou výživou koupit hotový lupín v plechovce.