Sazenice rajčat lze oživit jednoduchým a ekologicky šetrným prostředkem.
Aby sazenice rajčat a papriky vypadaly svěže, potřebují komplexní péči. Můžete připravit přírodní výluh.
Tento recept je skutečným darem pro příznivce ekologického zemědělství: žádné chemikálie a ingredience pro přípravu tohoto prostředku najdete v každé kuchyni.
První ingredience – slupka z banánu. Obsahuje mnoho živin, ale nejvíce draslíku, trochu fosforu a dusíku, stejně jako vitamíny. Během louhování se část živin ze slupky přemění na formu rozpustnou ve vodě.
Slupku je třeba umýt, nakrájet na malé kousky a vložit do nádoby, do které se nalije 1 litr vody.
Druhou ingrediencí je obyčejný chléb, ideálně žitný. Během louhování chléb uvolňuje do vody určité množství selenu, sodíku, manganu, fosforu a vitamínů skupiny B. Růst a vývoj kořenového systému rostlin stimulují také prospěšné chlebové bakterie. Stačí 1 malý kousek, který se vloží do vody a banánové slupky.
Nálev je třeba nechat louhovat 48 hodin při pokojové teplotě. Tato doba stačí, aby nálev nezačal kvasit, ale už bude obsahovat dostatek prospěšných látek.
Před použitím je třeba nálev přecedit přes gázu nebo jemné síto. Aby bylo možné přípravek aplikovat přímo pod kořeny jemných sazenic, lze jej nasát do injekční stříkačky bez jehly. Koncentrace živin v tomto přípravku není vysoká, takže se nemusíte bát o kořeny sazenic.
Toto hnojivo lze aplikovat každé 2–3 týdny.
Sazenice budou pevné a listy šťavnaté, jasně zelené, jak se na zdravé rostliny sluší.