V zahradě tyto malé květiny ničíme jako plevel. Nevíme, jak jsou cenné a chutné.

Mnoho plevelů, které způsobují nepříjemnosti v zahradě, na loukách a v lesích, lze použít v kuchyni. Jsou doplňkem pokrmů nebo hlavní ingrediencí jídel. Taková divoká kuchyně je stále populárnější. Jak a s čím sníst svého otravného „nepřítele“?

Kopřiva dvoudomá – uvařte ji a přestane pálit

V zahradě tyto malé květiny ničíme jako plevel. Nevíme, jak jsou cenné a chutné.

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) je známá jako léčivá rostlina. Často se používá ve formě čaje při nedostatku železa v organismu. Kromě toho obsahuje vitamíny A, C a vitamíny skupiny B. Po staletí byla tato plevelná rostlina používána jako jedlá rostlina. Na přelomu 19. a 20. století byla považována za potravinu pro hladovějící a již mnoho let se vrací móda kopřivy na talíři. Jedním z nejznámějších pokrmů je kyselá polévka z kopřiv. Tuto bylinu lze také připravovat jako špenát, přidávat do náplní (knedlíky, palačinky) a smažit s vejci. Mladé listy se přidávají do piva. Listy a mladé výhonky ztrácejí své žahavé vlastnosti po tepelné úpravě (například zalitím vroucí vodou).

Drobnokvětá žloutenková – alternativa ke špenátu?

Galinsoga parviflora ušla dlouhou cestu, než se stala všudypřítomným plevelem v polských zahradách a divokých místech. V 18. století byla dovezena z Jižní Ameriky do Královské botanické zahrady v Kew v Anglii jako okrasná rostlina. Rychle se rozšířila do dalších evropských zemí. Mezitím se v její domovině stala divokou zeleninou, kterou lze koupit například na trzích v Peru. Po uvaření a smažení zůstává měkká. Má nečekaně dobrou chuť. Žlutokvět lze připravit jako špenát . Mladé listy se přidávají do salátů, polévek a omáček.

Podagra – koření do polévek a omáček

Snyť obecná ( Aegopodium podagraria ) roste nejčastěji ve stinných místech zahrady, například pod stromy. Jedná se o expanzivní druh, který může potlačovat zemědělské plodiny, například půdopokryvné rostliny pěstované na těchto místech. Boj s kopřivou polní je obtížný, protože se silně rozrůstá oddenky a znovu vyroste i z malých zbytků. Pokud jde o boj s plevelem, je vhodné ji používat v kuchyni. Mladé listy a řapíky listů jsou jedlé. Lze je připravovat jako špenát nebo přidávat do polévek a omáček. Používá se ve formě jemně nasekané posypky v závěrečné fázi přípravy pokrmu. Dna má aroma petržele a celeru.

Bílá quinoa – donedávna volně rostoucí zelenina, dnes plevel.

Bílá quinoa (Chenopodium album) je považována za nejoblíbenější volně rostoucí zeleninu v České republice. Byla široce používána až do 19. století, poté její popularita postupně klesala. Určitý vliv na to mělo vnímání; koneckonců, bílá quinoa byla považována za jídlo chudých. Tato rostlina je dodnes široce používána v asijských zemích jako jedlá. K jídlu se používají listy a mladé výhonky, ale také semena. Před přípravou je vhodné listy a výhonky zalít vroucí vodou a nechat chvíli odstát (poté vodu slít), semena namočit na noc do vody. Tím se zlepší chuť rostliny. Listy a výhonky lze po spaření osmažit na másle. Hodí se také jako příloha k guláši . Semena se opraží na pánvi.

V zahradě tyto malé květiny ničíme jako plevel. Nevíme, jak jsou cenné a chutné.

Pampeliška – cenná rostlina pro přírodu i člověka

Z pohledu majitelů zahrad je pampeliška lékařská (Taraxacum officinale) běžným plevelem na trávnících. Snižuje estetickou hodnotu a konkuruje trávě. Zároveň je však prospěšná pro přírodu, protože poskytuje včelám potravu v pro ně obtížném období – brzy na jaře, kdy mají nedostatek potravy. Nejčastěji se tato rostlina používá k léčebným účelům. Pampeliška je však užitečná i na talíři. Mladé listy pampelišky se přidávají do salátů, syrových salátů, polévek a omáček. V prvních dvou případech je vhodné je předem zalít vroucí vodou, aby ztratily hořkou chuť. Květy se používají k výrobě šťávy a mohou se také přidávat do vína a piva.

Bylinky uvedené výše jsou oblíbené jako jedlé rostliny, ale ve skutečnosti lze využít mnohem více druhů. Bylinky, které jsou konkurenty kulturních rostlin, jsou podceňovány, ale jsou cenným pomocníkem v kuchyni i domácí lékárničce.

Přejít nahoru