Stačí půl čajové lžičky. Zpomalí stárnutí a zlepší funkci mozku

Odborníci na výživu stále častěji poukazují na pozitivní vlastnosti černé kávy. Bez přidaného cukru nebo mléka zlepšuje funkci mozku a trávení. Káva účinně stimuluje tělo i mysl, ale ne každému chutná její přirozená chuť. Pokud máte rádi kávu s přísadami, vyberte si tuto jednoduchou koření z kuchyňské skříňky.

Stačí přidat špetku skořice do ranní kávy, aby získala příjemnou kořeněnou vůni. Koření navíc nejen ovlivňuje chuť nápoje, ale také zvyšuje jeho prospěšné vlastnosti . Dietolog odkazuje na vědecké studie, které potvrzují vliv skořice na snížení hladiny glukózy a inzulínu v krvi. To však zdaleka nejsou všechny vlastnosti tohoto koření, které je ceněno po staletí.

Stačí půl čajové lžičky. Zpomalí stárnutí a zlepší funkci mozku

Věnujte pozornost druhu skořice v obchodě.

V českých obchodech lze koupit skořici od dvou různých výrobců . Ta takzvaná levnější. Čínská skořice, neboli „kasie“, se vyznačuje intenzivní vůní, ale bohužel obsahuje také velké množství kumarinů, jejichž nadbytek může být zdraví škodlivý. Nejlepší volbou bude cejlonská skořice – její kůra je tenčí, křehčí a aroma i chuť jsou o něco jemnější. Obsah kumarinů v této skořici je asi 0,004 % na 100 gramů.

– Při nákupu skořice se ujistěte, že na obalu je uvedeno „Ceylonská skořice“. „Pokud je tam napsáno pouze ‚skořice‘ a není uvedeno, odkud skořice pochází, doporučuji vám ji odložit a najít produkt s názvem ‚cejlonská skořice‘.

Jak káva se skořicí působí na organismus?

Káva v kombinaci s skořicí pomáhá kontrolovat chuť k jídlu . Skořice potlačuje produkci inzulínu, který hraje důležitou roli při vzniku pocitu hladu. Lidem trpícím zažívacími problémy bude také prospěšná:

– Skořice má prokázané vlastnosti, které ovlivňují hladinu glukózy a inzulínu. Lidé trpící chronickým nadýmáním, nepohodou a zažívacími problémy však mohou tuto koření také konzumovat a myslím, že pocítíte její blahodárné účinky, ujišťuje dietolog.

Skořice má antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti. V obdobích oslabené imunity může posílit ochrannou bariéru organismu a předcházet infekcím. Koření také zesiluje antioxidační vlastnosti kávy a působí proti škodlivým účinkům volných radikálů. Tím chrání buňky, které jsou mimo jiné zodpovědné za zdravý vzhled pokožky. Někteří vidí potenciál v použití tohoto koření ke zmírnění příznaků demence nebo Alzheimerovy choroby.

Jaká je přijatelná dávka?

Stačí půl čajové lžičky. Zpomalí stárnutí a zlepší funkci mozku

Nepoužívejte více než 0,5 čajové lžičky skořice denně. Ceylonská skořice je pro zdraví bezpečnější, ale i tak je třeba používat zdravý rozum. Výživu doporučuje konzumovat 1–2 čajové lžičky denně a zdůrazňuje, že její blahodárné účinky pocítíte již po konzumaci 1 čajové lžičky.

Lidé s onemocněním ledvin a jater, těhotné ženy, děti a lidé s potravinovou alergií by měli být opatrní. Především buďte opatrní s skořicí cassia nebo skořicí neznámého původu.

Obsah na našem webu má informativní a vzdělávací charakter a nenahrazuje lékařskou konzultaci. Před přijetím rozhodnutí týkajících se zdraví se poraďte s odborníkem.

Přejít nahoru