Jak vybrat ty nejlepší a nejčerstvější banány v obchodě? Znamenají tmavé skvrny na banánu, že je zkažený? Pozor, důležitá informace – banány mohou obsahovat škodlivou plíseň nigrospora. Vysvětlíme vám, jak ji rozpoznat a zda může být nebezpečná pro vaše zdraví.
Vidíte to na banánu? Vyhoďte to, nejezte to.
Banány jsou v České republice králi exotického ovoce. Jen v roce 2023 bylo do České republiky dovezeno 494,2 tisíc tun čerstvých banánů, převážně z Kolumbie a Ekvádoru. Češi často hledají na Googlu, jak vybrat dobré banány a co znamenají tmavé skvrny na banánech . Zvláštní pozornost je však třeba věnovat dalším změnám, které jsou na plodech patrné. V banánech se mohou vyskytovat plísně Nigrospora , v takových případech je třeba banány vyhodit.
Houba Nigrospora je rod hub patřící do třídy Sordariomycetes, řádu Trichosphaeriales, čeledi Trichosphaeriaceae. Jedná se o rod saprotrofních hub, ale některé druhy mohou být také patogeny rostlin a, méně často, člověka.
Červené skvrny na banánu. Houba Nigrospora napadá plody.
Pokud má banán pouze tmavou slupku , ale vnitřek vypadá a voní příjemně, je jedlý. Pokud však na banánu zjistíte červené skvrny , červená semínka nebo červené linky, ovoce vyhoďte do koše . Tyto změny naznačují přítomnost škodlivé houby Nigrospora v banánu. Takový banán není vhodný k jídlu. Houba sama o sobě není nijak zvlášť škodlivá, protože nevytváří klasické mykotoxiny (jako jsou aflatoxiny nebo ochratoxiny), proto nebyly po požití zjištěny žádné potvrzené toxické účinky. V některých případech však může způsobit zdravotní problémy.
Je houba Nigrospora obsažená v banánech škodlivá pro zdraví?
- Pro zdravé lidi:
- neexistují žádné důkazy o tom, že bakterie Nigrospora z banánů představuje skutečné riziko při požití, zejména pokud jíte oloupané ovoce a nejíte poškozené části.
- Pro osoby s oslabeným imunitním systémem:
- ve velmi vzácných případech může Nigrospora způsobit infekce (např. plicní, kožní, vedlejší nosní dutiny), ale to se týká hlavně osob s velmi oslabeným imunitním systémem (např. po transplantaci, při rakovině, AIDS). Potravinové infekce nejsou typické.
Banán přezrálý, ale stále jedlý :
- Žlutá slupka s černými nebo hnědými skvrnami je normální.
- Dužina je měkká, ale ne rozpadavá.
- Sladká vůně typická pro banány.
- Lze jej jíst nebo použít například k přípravě smoothie, palačinek nebo banánového koláče.
Banán nevhodný k jídlu :
- Nepříjemná vůně :
- Kyselá, zkyslá, připomínající alkohol – znamená proces kvašení.
- Slizovitá, lepkavá konzistence dužiny :
- To je signál o rozkladu bílkovin a cukrů mikroorganismy.
- Intenzivně černá dužina:
- Nejedná se o tenké hnědé nitky, které jsou normální, ale o rozsáhlé zčernání, zejména pokud je doprovázeno zápachem.
- Plíseň na slupce nebo stonku:
- Bílý, zelený nebo černý povlak – zejména pokud proniká dovnitř plodu.
- Popraskaná slupka s vytékající šťávou :
- Často je doprovázena fermentací a bakteriální nebo plísňovou superinfekcí.