Čím zalévat kvasnicovým hnojivem? Ideální pro rajčata, růže a jahody.

Pekařské kvasnice mají mnoho použití, nejen v kuchyni. Lze je také použít jako hnojivo pro rostliny, kde mají výživný a ochranný účinek.

Pekařské droždí – druh kvasinek – jsou jednobuněčné organismy, které se živí sacharidy a přeměňují je na alkohol a oxid uhličitý v procesu alkoholového kvašení. Tento proces se mimo jiné využívá při pečení chleba a dortů, ale také při výrobě alkoholu. Použití kvasinek tím však nekončí. Vzhledem k tomu, že jsou bohaté na vitamíny a živiny, používají se mimo jiné také k výrobě potravinových doplňků a kosmetiky. Pekařské droždí lze také použít v zahradnictví k přípravě hnojiv pro rostliny.

Proč je pekařské droždí prospěšné pro rostliny?

Čím zalévat kvasnicovým hnojivem? Ideální pro rajčata, růže a jahody.

Pekařské kvasnice obsahují vitamíny skupiny B, včetně biotinu (B7), vitamínu PP (B3), kyseliny pantotenové (B5), kyseliny listové (B9), vitamínů B1, B2, B6. Obsahují také minerály, jako je fosfor, zinek, hořčík, železo, selen, chrom a kobalt, stejně jako aminokyseliny (včetně valinu, tyrosinu a tryptofanu). Kvasinky používané jako hnojivo pro rostliny stimulují vývoj kořenového systému a urychlují růst. Kolonizují kořeny, vstupují s nimi do prospěšné symbiózy a chrání je před škodlivými půdními mikroorganismy.

Použití kvasinkového hnojiva. Jaké rostliny lze zalévat?

Kvasnicové hnojivo lze použít k zalévání prakticky všech rostlin: zeleniny, ovoce, bylin a okrasných rostlin. Je vhodné jak pro rostliny pěstované v zahradách, tak pro květiny v květináčích nebo na balkonech a terasách. Nejčastěji se doporučuje pro rajčata, růže a jahody. Nejlepších výsledků dosáhnete při použití na jaře a na konci léta. Nefermentované kvasnicové hnojivo lze také použít k výživě mikroflóry kompostéru.

Hnojivo z nefermentovaných kvasnic

Hnojivo z nefermentovaných kvasnic se připravuje velmi snadno. Rozpusťte 100 g čerstvých kvasnic v 10 l teplé vody. Dobrým řešením je použití dešťové nebo převařené vody, protože obsahuje méně chlóru (hnojivo bude lépe vstřebatelné). Přibližně hodinu po rozpuštění kvasnic je hnojivo připraveno k použití – není třeba ho ředit. Rostliny můžete zalévat kvasnicemi přibližně každé 2 týdny.

Hnojivo z fermentovaných kvasnic

Hnojivo z fermentovaných kvasnic je také poměrně snadné připravit. Vložte 100 g rozdrobených kvasnic do větší nádoby nebo kbelíku, zasypte je jedním šálkem cukru a nechte 1–2 hodiny odstát. Poté vše rozpusťte v přibližně 10 litrech teplé vody (nejlépe převařené nebo dešťové – hlavně aby obsahovala co nejméně chlóru). Nechte směs stát týden. Po uplynutí této doby by droždí mělo začít kvasit – to je signál, že hnojivo je hotové. Před zaléváním je třeba ho zředit vodou v poměru 1 sklenice roztoku na 10 litrů vody.

Čím zalévat kvasnicovým hnojivem? Ideální pro rajčata, růže a jahody.

Droždí sprej pro rostliny

Pekařské droždí lze také použít k přípravě postřikovačů na rostliny. K jeho přípravě budeme potřebovat 100 g pekařského droždí, které rozpustíme v 500 ml 3,2% mléka a poté roztok zředíme 10 l vody. Do roztoku můžete přidat asi 1 lžíci tekutého nebo roztaveného mýdla. To pomůže přípravku lépe ulpět na listech. Rostliny důkladně postříkejte, začněte shora a postříkejte jak horní, tak spodní část listů. Houby kolonizují rostliny a vytlačují patogeny a mikroorganismy, které způsobují rozvoj chorob. Ošetření by se mělo provádět pravidelně, po celou dobu vegetačního období rostlin.

 

Přejít nahoru