3 tipy, jak urychlit růst okurek

Růst okurek můžete urychlit pomocí několika triků.

Okurky jsou jednou z nejoblíbenějších druhů zeleniny na domácí zahrádce, a to z dobrého důvodu: nejenže mají osvěžující chuť, ale také se poměrně snadno pěstují. Pokud se však chcete těšit z obzvláště odolných rostlin a bohaté úrody, je třeba vědět několik důležitých věcí.

3 tipy, jak urychlit růst okurek

Pěstování vlastních okurek je nejen zábavné, ale často zahrádkáře odmění bohatou úrodou – pokud jsou k tomu vhodné podmínky. Aby se teplomilné zelenině na zahradě dobře dařilo, potřebuje víc než jen vodu a sluneční svit.

1. Důležité je zejména umístění.

Pokud chcete urychlit růst okurek, měli byste zvolit správné místo. Okurky milují teplo, slunce a především místo chráněné před větrem. Někdy může změna místa udělat zázraky. Je však třeba si uvědomit, že rostlina s dobrým kořenovým systémem může na „stres ze stěhování“ reagovat i negativně.

„Aby byly okurky obzvlášť odolné a vydržely i nižší teploty, měly by se před vysazením ven otužovat tím, že se na několik dní umístí do květináče.“

2 – Záleží na technice sázení

Zalévání je pro okurky obzvláště důležité a může urychlit jejich růst. Tato chutná zelenina je citlivá na stres a měla by se mu vyhnout. Okurky jsou tvořeny převážně vodou, proto je třeba je pravidelně zalévat. Pokud je zapomenete zalít byť jen jednou, může to mít negativní důsledky: okurky porostou křivě, ztratí květy dříve, než vyrostou, nebo zhořknou.

Vždy dbejte na to, aby byla půda vlhká, ale ne přemokřená. Pokud je příliš mokrá, mohou okurkám začít hnít kořeny. Při zalévání dbejte na to, aby se voda dostala pouze na půdu, nikoli na listy. To může vést k plísňovým infekcím.

3 tipy, jak urychlit růst okurek

3. Prořezávání okurek pro urychlení růstu.

Prořezávat lze nejen rajčata, ale i okurky . Není to součástí standardní péče, ale její provádění může pomoci urychlit růst okurek. Důvod: namísto růstu dalších listů směřuje svou energii do vývoje květů a plodů. Ne všechny okurky však prořezávání potřebují. Vhodné jsou zejména salátové okurky nebo hadovky.

Přejít nahoru